Cookies & privacy

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer

Ok

Gebruik bij je eerste aankoop de code “Welkom_bij_Milou” en ontvang 15% korting!

  • Gratis verzending vanaf € 29,00
  • Besteld voor 18u: dezelfde dag verzonden
  • Onze pakjes passen in de brievenbus

Gebruik bij je eerste aankoop de code “Welkom_bij_Milou” en ontvang 15% korting!

De Geschiedenis van Oorbellen: Van Oudheid tot Heden

De Geschiedenis van Oorbellen: Van Oudheid tot Heden

We gaan terug naar school. Tijd om onze geschiedenis kennis wat aan te scherpen!

Oorbellen hebben een rijke en fascinerende geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Van de vroege beschavingen tot de moderne modewereld, oorbellen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in cultuur, status en persoonlijke expressie. Laten we een reis maken door de tijd en ontdekken hoe oorbellen zich hebben ontwikkeld.

Oudheid

Mesopotamië en Egypte

In de vroege beschavingen van Mesopotamië en Egypte droegen zowel mannen als vrouwen oorbellen. In Mesopotamië (circa 2500 v.Chr.) werden oorbellen vaak gemaakt van goud en zilver en hadden ze ingewikkelde ontwerpen. In het oude Egypte symboliseerden oorbellen status en rijkdom. Farao's en edelen droegen sieraden ingelegd met edelstenen en ingewikkelde motieven.

Griekenland en Rome

In het oude Griekenland en Rome waren oorbellen ook populair. Griekse oorbellen (circa 330 v.Chr.) hadden vaak mythologische thema's en werden gemaakt van goud. Romeinse vrouwen droegen pareloorbellen als teken van hun sociale status en rijkdom. Het gebruik van parels was wijdverspreid en werd gezien als een symbool van luxe en verfijning.

Middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen in Europa daalde de populariteit van oorbellen enigszins. Dit kwam door de mode van die tijd, waarbij vrouwen hun haar bedekten met ingewikkelde hoofddeksels die oorbellen verbergen. Desalniettemin bleven mannen, vooral zeelieden en piraten, oorbellen dragen. Zij geloofden dat het dragen van een gouden oorbel hen zou beschermen en als betaling zou dienen voor een fatsoenlijke begrafenis mocht men op zee sterven.

Renaissance en Barok

In de Renaissance (14e tot 17e eeuw) herleefde de populariteit van oorbellen, vooral onder de adel en de rijken. Mode veranderde en vrouwen begonnen hun haar op te steken, waardoor de oren weer zichtbaar werden. Gouden en pareloorbellen waren bijzonder in trek. In de Barokperiode (17e eeuw) werden oorbellen nog groter en complexer, vaak versierd met diamanten en andere edelstenen.

18e en 19e Eeuw

In de 18e eeuw introduceerden Europese koningshuizen nieuwe stijlen in oorbellen, met name de "girandole" stijl, die bestond uit drie hangers die vanuit een centraal punt vielen. In de 19e eeuw, tijdens het Victoriaanse tijdperk, werd het dragen van oorbellen wijdverspreid onder vrouwen. Oorbellen werden vaak gesneden uit materialen zoals jaspis, barnsteen en schildpad, en later werden diamanten en andere edelstenen populair.

20e Eeuw tot Heden

Begin 20e Eeuw

In de vroege 20e eeuw, met de opkomst van de art nouveau en art deco stijlen, werden oorbellen gedurfder en creatiever. Ontwerpers experimenteerden met nieuwe materialen en technieken, wat leidde tot unieke en artistieke ontwerpen.

Mid 20e Eeuw

In de jaren 1950 en 1960 kwamen clip-on oorbellen in de mode, wat een alternatieve optie bood voor degenen die geen gaatjes wilden laten prikken. In de jaren 1970 en 1980 werden piercings weer populair, mede dankzij de invloed van de punkbeweging.

Laat 20e Eeuw tot Nu

Sinds de jaren 1990 zijn oorbellen een essentieel modeaccessoire geworden. Er is een enorme diversiteit aan stijlen beschikbaar, van minimalistische studs tot grote, statement oorbellen. Tegenwoordig spelen oorbellen een rol in persoonlijke expressie en zijn ze beschikbaar in een breed scala aan materialen en ontwerpen om aan ieders smaak te voldoen.

Conclusie

Oorbellen hebben een lange weg afgelegd sinds hun eerste verschijning in de oudheid. Door de eeuwen heen hebben ze niet alleen gediend als modeaccessoires, maar ook als symbolen van status, rijkdom en persoonlijke stijl. Of je nu kiest voor een paar eenvoudige studs of gedurfde statement pieces, oorbellen blijven een tijdloos en veelzijdig onderdeel van onze garderobe.